Joycehidding.jouwweb.nl
Home » Videobegeleiding 16-05-2011

Videobegeleiding 16-05-2011

Evaluatie van de videobeelden

Naam: Joyce Hidding

Groep: 1/2

 

3e opname

Datum: 16-05-2011

 

 

 

Dit was mijn leervraag; dit waren mijn werkpunten voor deze videobeelden:

3e opname: Mijn persoonlijke leerdoel voor deze les was: Ik stel specifieke vragen aan de kinderen. Ik laat de kinderen vertellen door soms even te wachten en hun te laten vertellen.

 

 

 

1e opname

Tijd:

Over deze beelden ben ik tevreden:

Tijd:

Over deze beelden ben ik minder tevreden:

02.36

 

03.25

 

 

 

05.00

 

 

06.04

 

 

07.40

 

 

 

 

08.53

 

11.10

Aan Zoé: “Vertel eens wat je ziet.” Duidelijke vraag.

 

Ik spreek Diego nogmaals aan op zijn gedrag. Ik laat de kinderen wisselen van plek om een rustige sfeer te creëren.

 

Aan Joanna: “Vertel nog eens wat meer over baby. Waar zie je aan dat het een baby aap is?”

 

De leerlingen luisteren aandachtig en zijn betrokken bij het verhaal.

 

“Heeft iemand wel eens een aap met een hoed gezien?” Zoé vertelt over het circus. Ik vraag door aan Diego of hij de moeder ook had herkend aan de hoed. Hij zegt dat hij dat al had gezien aan de ketting en de hakken.

 

Ik blijf consequent reageren op Zoé.

 

Ik stel een hulpvraag aan Imad: “Wijs de oppassers aan.” Daarna begrijpt hij het plaatje beter en weet hij het antwoord.

02.28

 

 

06.35

 

 

 

06.50

 

 

 

07.10

Chaymae wijst een aap aan en benoemt dit. Ik had nog kunnen vragen hoe ze wist dat het een aap was.

 

Ik reageer zelf op de antwoorden. Een volgende keer vraag ik aan kinderen: “Klopt dat, had jij dat ook gezien?”.

 

Imad staat en ik reageer er niet op, het stoort mij niet. Voor de structuur zou ik dat een volgende keer wel doen. Als hij mag staan… kan ik dat ook doen.

 

Zoé: “Aap is dik door het eten van bananen….. Stam van de boom.” Ze zegt in dit stuk heel veel, ik had daar meer op kunnen reageren door verder te vragen.

 

 

Dit waren leervragen, aandachtspunten en afspraken die naar voren kwamen tijdens de nabespreking van de videobeelden:

3e opname: Ik heb veel gerichte en specifieke vragen gesteld. Ik kan zien dat het vragen stellen en gesprekken voeren met leerlingen verbeterd is ten aanzien van de vorige keer. Nu kan ik eigenlijk overal wel vragen over stellen en ben ik aan zoeken naar wanneer ik door vraag en wanneer ik tempo houd en door ga met de les. Dit is afhankelijk van mijn lesdoel en wat ik wil dat de kinderen leren. De les heb ik in de middag ook nog met leerlingen van groep 1 gedaan. Hierdoor heb ik goed de verschillen in de ontwikkeling kunnen zien. Over het algemeen ben ik mij daar nu ook meer bewust van dan tijdens de 1e opname.
Ook zou ik wanneer ik merk dat er nieuwe woorden geleerd worden bij het verhaal de woorden kunnen opschrijven. Dan kan ik in andere lessen met die woorden verder gaan om de woordenschat van de leerlingen uit te breiden.

De komende lessen blijf ik bezig met vragen stellen, dit kan ik namelijk gebruiken in heel veel situaties, eigenlijk bij elk gesprek met leerlingen. Het heeft mij veel geholpen om meer uit kinderen te halen en hun zelf te laten vertellen. De komende lessen wil ik ook meer complimenten geven over de antwoorden die ze geven of het feit dat ze goed meedenken tijdens de les.