Joycehidding.jouwweb.nl
Home » Videobegeleiding 11-04-2011

Videobegeleiding 11-04-2011

Evaluatie van de videobeelden

Naam: Joyce Hidding

Groep: 1/2

 

1e opname

Datum: 11-04-2011

 

 

 

Dit was mijn leervraag; dit waren mijn werkpunten voor deze videobeelden:

2e opname: Mijn persoonlijke leerdoel voor deze les was: Ik geef continu leiding aan de groep door overzicht te houden en rondje te lopen om te controleren of iedereen goed aan het werk is. Bij de klei opdracht stel ik specifieke vragen.

 

 

 

1e opname

Tijd:

Over deze beelden ben ik tevreden:

Tijd:

Over deze beelden ben ik minder tevreden:

01.40

 

 

04.2706.18

 

 

 

12.55-13.06

 

 

 

 

15.51-16.25

 

 

 

 

21.00

Prettig stemgebruik. “Je mag kiezen als je boekje en eten weg is.” Gevolg is dat leerlingen gaan opruimen.
Ik ben duidelijk naar de leerlingen toe.
“Sem, wil je even de prullenbak weg zetten.” Directe reactie.

Tijdens de uitleg van de kleiopdracht maak ik handgebaren, varieer ik met mijn stem waardoor er rust ontstaat en de leerlingen hun aandacht bij mij hebben.

 

Ik houd overzicht door te kijken wat de leerlingen doen. De lln zijn aan het werk bij hun hoek. Ragmann hangt op de tafel: “Ragmann, ga eens wat doen.” Ragmann gaat aan het werk.

 

Voorval Sem en Jairo: sem blijft maar bellen met de telefoon (en jairo heeft er last van). Ik vraag aan Sem: “Wat kun je doen/zeggen als je de verkeerde persoon aan de telefoon hebt?”. Ik doe dit aan hem voor.

 

Ilias wil ook een plat stuk maken. Ik koppel hem aan imad. Imad doet voor hoe je een plat stuk maakt. Nu kan Ilias het zelf ook.

0.58

 

 

 

03.00-04.00

 

 

 

13.58

 

 

14.47 – 16.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.20

Het onrustig, Diego en Ragmann blijven doorlezen. Mijn opdracht was voor hun niet duidelijk. Ik had dit moeten controleren en hun erop kunnen aanspreken.

 

Het kiezen had ik op een andere manier gedaan. De uitleg daarvan had ik achteraf gezien beter voor het eten kunnen doen. Nu was het effect niet bereikt.

 

Verkeerde positie gekozen. Mijn overzicht is op deze wijze niet optimaal.

 

Voorval Sem en Jairo: jairo komt naar mij met een klacht. “Ga zelf tegen Sem zeggen wat hij moet doen.” Op de film is te zien dat hij dit al gedaan had..

Ik twijfelde over de aanpak van deze situatie. Dit is te zien, ik ben niet duidelijk genoeg naar Jairo toe. Ik los het voor Sem op een goede manier op, maar voor Jairo niet. Mijn communicatie met hem is niet afgerond. Een volgende keer vraag ik aan hem of het voor hem nu opgelost is. En blijf ik even kijken of het spel ook beter verloopt.

 

“Je kunt ook in de spiegel kijken.” Mijn hulp is te breed, liever had ik gezien dat ik dit specifieker benoemde. Door te benoemen waar je dan naar kijkt.

 

 

Dit waren leervragen, aandachtspunten en afspraken die naar voren kwamen tijdens de nabespreking van de videobeelden:

2e opname: Een belangrijk punt voor mij was dat ik bij de situatie met Jairo en Sem (spel, telefoon) niet alle communicatie stappen doorlopen heb. Hierdoor was het eigenlijk nog niet afgerond en was Jairo nog niet bevredigd. Ik ga er de komende tijd op letten dat ik kijk naar het kind en controleer of het gesprek ook echt afgerond is (door vragen te stellen controleer ik dat). Zo kan ik de leerlingen beter begeleiden en zal het spel zelfstandig gespeeld kunnen worden. De vorige keer kwam naar voren dat ik aantal keren afweek van mijn lesdoel. Dit was nu niet het geval. Ik ben tevreden over mijn handelingen, ze zijn over het algemeen doelgericht. Ik ben dus bewuster in mijn verschillende rollen als docent dan tijdens de eerste opnamen.

 

De volgende keer besteed ik extra aandacht aan de communicatie tussen mij en de leerlingen. Als ik gesprek aan ga stel ik specifeke vragen en rond ik het gesprek af.