Joycehidding.jouwweb.nl
Home » Bewijs Overdracht

Bewijs Overdracht

Op de stageschool is er naast mijn stagedocent nog een leerkracht van de groep. Zij staat elke dinsdag voor de groep. Op maandag (na mijn stagedag) brengt mijn stagedocent verslag uit van de dag aan haar duo. Ze laten elkaar weten welke activiteiten er die dag gedaan zijn en hoe de dag verliep. Er is ook ruimte voor specifieke informatie over individuele kinderen. Op de school wordt ook gewerkt met een logboek en kinderdagboek waarin alles wordt bijgehouden.

De stagedocent vertelde mij dat het succes van een groep met twee leerkrachten hebben succesvol kan zijn als er goed contact is tussen beide leerkrachten. Ze vertelde ook dat ze in het begin elke week telefonisch de activiteiten in de klas bespraken. In dit geval is dus er regelmatig sprake van overdracht.

 

Naast deze vorm zijn er nog een aantal momenten waarop er sprake is van overdracht:

  • Wanneer het ingevallen moet worden vanwege afwezigheid van een collega.
  • Wanneer je een nieuwe klas krijgt.
  • Wanneer je een nieuwe leerling krijgt.
  • Wanneer een leerling van jouw naar een andere klas of school gaat.
  • Wanneer je met een andere leerkracht een groep hebt.

 

Overdrachtsrapportage

Waar moet je op letten bij deze vormen van overdracht? Om op deze vraag antwoord te kunnen geven heb ik het boek Vakbekwaam Onderwijs geraadpleegd.

Overdrachtsrapportage is erg belangrijk, voor een leerkracht is het belangrijk om bij een nieuwe klas of leerling zo snel mogelijk op de hoogte te zijn van de leerling(en). Op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de verschillende gebieden is belangrijk en ook als er leer- of gedragsproblemen zijn is het belangrijk om dat snel te weten.
Aan de andere kant zijn er ook leraren die van mening zijn dat zo de leerling de kans op ‘een frisse start en een schone lei’ ontneemt. Zij stellen het op prijs om de leerlingen ‘blanco’ tegemoet te komen aan het begin van het nieuwe schooljaar.